Дом за стари хора с деменция Резиденция Карамел

Дом за стари хора с деменция Резиденция Карамел. Разполагаме с двор 7 дка и множество алеи за разходки, дебати и сладки приказки, В близост сме до София, Плевен, Ловеч, Ботевград и Враца.

Дом за стари хора с деменция Резиденция Карамел

В световен мащаб населението застарява. Този процес, естествено, не отминава и нашата страна. В този смисъл значението на проблема за най-често срещаните психични разстройства в напреднала и късна възраст, сред които, особено на деменциите, нараства.

Проблемът с тези заболявания става все по-актуален, изискващ освен повишени здравни грижи за болните и непрестанно нарастване на финансовите средства, които обществото ще трябва да отделя. За решaване на възникващите медицински и социални потребности. Особено място като заболявания на късната възраст заемат деменциите. Според редица автори със застаряването на съвременното общество се очаква броят на пациентите над 60-65 годишна възраст. Да се увеличи неколкократно до 2040г – 2050 г. По данни на официалния статистически офис на ЕС около 6 млн. души са с различни форми на деменция, т.е над 1% от европейските граждани.

Деменцията е синдром дължащ се на болест на мозъка, протичащ с хроничен и прогресиращ ход. Засягат се множествено висши корови функции –  когнитивни и екзекутивни, като тези промени се предшестват или придружават от редица психични и поведенчески нарушения.

Основните нарушения  са в:

–     Интелекта, вниманието и концентрацията

–     Способността за заучаване

–     Паметта и мисленето

–     Лингвистичните възможности

–     Способността за оценка, планиране и справяне с проблеми

–     Ориентацията

–     В ежедневното и социално функциониране

Водещо място сред деменциите заема болестта на Алцхаймер,  заболяавне което благодарение се диагностицира все по-често, благодарение на навлезлите нови невроизобразителни методи. Болестта е описана през 1901 – 1906 г. от Alois Alzheimer и приема названието- Болест на Алцхаймер”. Тя обхваща приблизително 60 – 70% от всички случаи на деменция.

Алцхаймеровата деменция, която е най-често срещаната от всички форми, става все по-значим проблем на съвременното развито икономическо общество. Бавно, подмолно тя поразява пациента в най-основните аспекти от неговото съществуване – памет, мислене, реч, функциониране. Основна характеристика на преобладаващата част от болните са нарушения в паметта и способността за заучване на нов материал, дезорганизираното поведение, ограничен или липсващ самоконтрол, проблеми с ежедневното функциониране и личната хигиена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню