Дом за стари хора Резиденция Карамел Деменция

Дом за стари хора Резиденция Карамел Деменция.

Деменцията не е само една. Най-често срещаната се дължи на болест на Алцхаймер, засягаща между 60-80% от дементните хора. Други видове са:

  • Съдовата деменция, при която заради инсулт се намалява притокът на кислород към мозъка;
  • Деменция на тялото на Леви, появяваща се заради натрупване на протеини в мозъка;
  • Фронтотемпорална деменция, която засяга мозъчната зона, отговорна за личността и поведението.
  • Съществува и смесена и при нея се намират симптоми от повече от един тип деменция.

Преди да се заподозре деменция трябва да се има предвид и че влошаването на когнитивните функции може да се дължи и на някои фактори като преумора, стрес, депресия, недостиг на витамини, понижена функция на щитовидната жлеза, прием на лекарства – така че е добре да се обсъдят всички възможни точки, свързани със състоянието.

Прочети още на: Признаци на деменция или не? | Puls.bg – https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/priznatsi-na-dementsiia-ili-ne-n-41678

Дом за стари хора Резиденция Карамел Деменция

Болестта на Алцхаймер е състояние, при което когнитивните възможности прогресивно и тайно намаляват. В крайните стадии е нужна пълна грижа за пациента, тъй като вече липсва възможност за извършване и на най-простите дейности. Обикновено смъртта настъпва около 8 години след появата на симптоми.

 

За поставяне на диагнозата са нужни поне две когнитивни зони с отклонения от нормата – памет, говор, дезорганизация, дезориентация.

 

В мозъка на пациентите се откриват специфични плаки от бета-амилоид, както и натрупвания на тау белтък. Постоянно постъпват нови методи за диагностика на състоянието, но засега най-често се използват традиционните.

 

Информираността е важна, тъй като различните състояния изискват различен терапевтичен подход. Някои други форми на деменция могат да се лекуват с антидепресанти и други лекарства. При болест на Алцхаймер е нужно да се изготви терапия, която да забави прогреса на състоянието.

 

Още по-важно е да се отбележи, че поне част от случаите на Алцхаймер могат да бъдат предотвратени, ако бъдат избегнати рисковите фактори, които не са генетични и възрастови.

Прочети още на: Разликите между болестта на Алцхаймер и деменцията? | Puls.bg – https://www.puls.bg/zdrav-um-c-31/razlikite-mezhdu-bolestta-na-altskhaimer-i-dementsiiata-n-41191

за повече

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню