Деменция старчески дом Резиденция Карамел

Деменция старчески дом Резиденция Карамел.

 В последните години все повече се акцентира върху необходимостта от ранно диагностициране на деменциите и разпознаване на рисковите контингенти чрез широк набор от невропсихологични, невроизобразяващи, лабораторни и други изследвания. Значението на ранната диагноза се подчертава от съобщаваните по-добри резултати при започване на лечение в ранния стадий, включително при най-често срещания тип деменция – болестта на Алцхаймер.

Деменция старчески дом Резиденция Карамел

Диагнозата  на съдова деменция се поставя чрез различни образни изследвания, които доказват наличието мозъчно-съдовата болест и нейните усложнения един или множество мозъчни инфаркти. В началото заболяването протича с т. нар. „леки когнитивни симптоми” които могат да бъдат диагностицирани само при невропсихологично изследване със специални методики. Болните осъзнават на този етап промените и се съгласяват на лечение. Но постепенно започват да стават безкритични към заболяването. С напредване на процеса заболелите стават дезориентирани, не могат да се концентрират, стават апатични или раздразнителни. Започват да се объркват, не могат да познаят собствения си дом. Всички тези личностови промени могат да се забележат само от най-близкото им семейно обкръжение. Заболелите в напреднал стадий имат симптоми и на неврологичен дефицит, който се изразява в нарушение на походката. Пирамидни и екстрапирамидни симптоми и различни неврологични оплаквания. За установяване на нарушените когнитивни функции се използват различни видове тестове в практиката и данните от анамнезата за преживяни мозъчно-съдови инциденти.. Диференциална диагноза най-често се прави с болестта на Алцхаймер.

Шизофренията представлява заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции, които дават на здравия човек усещане за индивидуалност, неповторимост и автономност. Най-интимни мисли, чувства и действия често се преживяват като узнавани или предизвикани от околните по свръхестествен начин. Заболяването често предизвиква отклонения в поведението и нарушава нормалното социално функциониране на засегнатите от него. Най-честите симптоми на шизофренията по време на острата фаза на болестта са налудностите и халюцинациите. Налудностите се срещат при 90% от болните и те са най-честия симптом.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню